De Hoge Brug (stichting BOOR): “DOEN IN zorgt voor structuur en overzicht”

De Hoge Brug (stichting BOOR):  “DOEN IN zorgt voor structuur en overzicht”

Na een gedegen oriëntatie koos de Hoge Brug voor het LVS DOEN IN. Karin van der Weel, DOEN IN-coach op deze Rotterdamse vso-school, over deze keuze en de ervaringen met de nieuwe manier van werken.

Belangrijk in de keuze voor DOEN IN was onder meer het overzicht dat het systeem biedt. In de dagelijkse praktijk ziet Karin dat dit voor leerlingen goed uitpakt. “Leerlijnen kunnen we omzetten in voor de leerling begrijpelijke taal. Niks geen moeilijke woorden en lange zinnen. De leerling weet mede door het gebruik van pictogrammen precies wat hij of zij moet doen. Dat geldt voor de AVO-vakken én voor de praktijkvakken.”

Als pluspunt noemt Karin verder dat DOEN IN ervoor zorgt dat docenten werken vanuit dezelfde kaders en “gerichter bezig zijn met leerlingen” om doelen te halen. Wat haar opvalt is dat docenten steeds meer een coachende rol vervullen.

Levensecht leren

Op de Hoge Brug is de ambitie dat leerlingen gaan leren in praktijksituaties in ‘de echte wereld’. Karin: “Het is belangrijk dat de maatschappij gaan ontdekken dat deze leerlingen veel meer in hun mars hebben. Ik zie dat door de manier waarop we het leren nu georganiseerd hebben de eigenwaarde van onze leerlingen groeit. Door DOEN IN is er veel meer structuur en krijgen leerlingen scherp voor zichzelf waar ze goed in en zijn en wat ze leuk vinden. Heel gericht bouwen ze aan een portfolio en elke stap die ze zetten maakt hen trots. De hele wereld mag dan weten wat ze hebben gehaald.”

Wegwijs maken

Karin is als DOEN IN-coach de schakel tussen directie en werkvloer. Ook is ze vanwege haar kennis van DOEN IN dé vraagbaak voor collega’s en maakt ze hen wegwijs in het LVS. Inmiddels merkt ze dat ook bij collega-scholen binnen BOOR er veel belangstelling is voor de manier waarop de Hoge Brug werkt en de rol die DOEN IN hierin vervult. “We hebben al zeker 5 scholen hier over de vloer gehad die meer willen weten.”